Пътешествие до Виена – част 2

  Историческият център на Виена е богат на красиви архитектурни забележителности, включително барокови замъци, църкви, сгради и градини, паркове с паметници и фонтани.   http://whc.unesco.org/en/list/1033/video

  Св. Стефан (Stephansdom) е внушителна готическа катедрала, построена през 1147 г. , а днес е един от символите на града.  Покривът й е покрит с 250 хиляди цветни плочки. От северната страна могат да се видят гербовете на Австрия и на Виена, а Южната кула на катедралата е висока 136 м. (около 350 стъпала) и от върха й се разкрива великолепна панорамна гледка към целия град. Входът в катедралата е безплатен, но туровете до кулите и в подземието се заплащат. Адрес: Worellstrasse 3, Метростанция Stephansplatz , линии U1 и U3.

 След катедралата по улица Грабен може да се стигне до Паметник на чумата – Plague Column (Pestsaule). Чумната колона  е позлатен паметник, издигнат в спомен на децата, починали от чумната епидемия през 1697 година. Адрес: Graben 26, Метростнция Stephansplatz, линии U1 и U3.

  Зад Паметника на чумата се намира най-старата църква във Виена – Свети Петър, построена през 4-ти век на мястото на стари римски казарми. Църквата е многократно преустроявана и днес е една от най-красивите в града.

   В близост е сладкарница Демел (Demel),  известнa с тортата Сахер – https://www.youtube.com/watch?v=96etk6wp6HM.

 Кметството (Rathaus) е впечатляваща сграда в готически стил, построена в периода 1872 – 1883 г. от Фридрих фон Шмид. На върха на кулата на кметството се намира Rathausmann – пазителят на сградата, и един от символите на града. Aдрес: Friedrich-Schmidt-Platz 1, метростанция Rathaus, линия U2.

 Срещу кметството се намира Wiener Rathausplatz или City Hall Square, където се организират събития като музикални, театрални фестивали, коледни базари, шоу програми, ледена пързалка, цирк и т.н., съчетани със светлини, заря, вино и типични виенски специалитети – http://www.wiener-rathausplatz.at/programm.html. В близост са Парламента, Императорския театър (Burgtheater), Виенския университет, катедрала Votivkirche.

  Имперският дворец Хофбург (Hofburg Imperial Palace) е място, където са живели Хабсбургите и самата принцеса Сиси.  Днес е резиденция на президента на Австрия. Състои се от нас 2500 стаи  с техните оригинални мебели и декорация. Тук се намират и Националната библиотека, Испанската школа за езда, Етнографския музей, апартаментите на Сиси и Императорската съкровищницата на Австрийската империя, една от най-ценните колекции на скъпоценности в световен мащаб. Намира се до метростанция Herrengasse, линия U3.

 Националната библиотека e център на информация и проучвания във връзка с богатата история на Република Австрия, датиращи от 14-ти век до наши дни. Отворена е всеки ден  от 9:00 до 21:00 часа. Aдрес: Josefsplatz 1.

 В сградата на Австрийския парламент се намират седалищата на двете камари на парламента. Сградата има над 100 стаи, комитетни зали, библиотеки, лобита и т.н. Една от основните забележителности на сградата е статуята и фонтана на Атина Палада пред главния вход. Адрес: Dr.-Karl-Renner-Ring 3, метростанция Rathaus, линия U2.

  Албертина (Аlbertina) е музей на графичното изкуство. Има над 65 000 рисунки и графики, арт колекции, фотографии. Музеят притежава произведения на Микеланджело, Леонардо да Винчи, Рембранд, Пикасо, Моне, Реноар, Рубенс, Климт и други. Албертина е един от най-важните музеи в града, който притежава една от най-големите колекции на картини в света. Отворено е всеки ден от 10:00 до 18:00 часа. Адрес: Albertinaplatz 1.

 Ако сте с деца, интересно място е  Къща на музиката (Haus дер Musik) –  интерактивен музей, където децата слушат звуци и музика, изучават велики композитори и опитват да композират. Децата могат да играят музикална игра от Моцарт, която превръща имена в мелодии. На всички пет етажа има експонати на известни композитори от миналото, дисплеи, генериращи звуци, концертни зали, интерактивни екрани, където децата могат да играят с цифрова музика или да направят свой собствен диск с музика. Цената на билета е 13 евро за възрастни и 6 евро за деца (до 3 години е безплатно).: Цената на семеен билет е 29 евро. Адрес: Seilerstatte 30. 

  На местростанция Volkstheater, линии U2 и  U3, се намира  Природоисторически музей (Naturhistorisches Museum Wien). Музеят  е сред най-големите в Австрия. Колекциите са изложени на площ от 8 700 кв.м. и 39 зали. Тук може да видите над 20 млн. експоната с голямо историческо значение. Някои експонати са допълнително онагледени чрез модерни технологии – например триизмерен снимков материал, късометражни филми, както и машини на времето, представящи етапите на еволюцията.  Има и дигитален планетариум с различни филмчета. Във вторник музея на работи, в сряда е отворено от 9:00 до 9:00 вечерта, а от четвъртък до понеделник – от 9:00 до18:30 часа. Билетите за възрастни са по 10 евро, за деца до 19 години входът е безплатен. Планетариумът предлага билети от 3 до 5 евро. Aдрес: Burgring 7, Maria Theresien Platz.

 Срещу Природонаучния музей се намира Музеят за изящни изкуства (Kunsthistorisches Museum) –  един от първите музей в света за изящно и декоративно изкуство. Сградата отвътре е богато украсена с мрамор, златни листа и картини на известни художници. Колекциите в музея принадлежали на Хабсбургите. Тук имате възможност да видите творби на Рафаело, Веласкез, Рубенс, Микеланджело и други, както и инструментите, използвани от най-големите композитори. В понеделник е затворено. В неделя се организират детски работилници, където малчуганите създават свои собствени произведения на изкуството, вдъхновени от картини и скулптури в музея. Останалите дни работи от 10:00 до 18 часа. Намира се на Метростанция Volkstheater, линии U2 и U3.

  Кватаралът на музеите (Museums Quartier) се намира на спирка Museumsquartier, линия U2 – над  60 хил. кв. м. и 60 културни институции – място за изкуство и творчество. Тук може да намерите известни музеи, барокови сгради, културни инициативи, архитектура, музика, мода, театър, танци, литература и детски култура, игри, улично изкуство, дизайн и фотография. Безброй културни събития се провеждат през цялата година в дворовете на MQ с участието на танцови изпълнения, изложбени проекти и филмови фестивали, литературни четения и дори DJ партита.Това е един от най-големите културни комплекса в света, поместен в бившите императорски конюшни. Освен художествените музеи тук има и дизайнерски бутици и модерни ресторанти. Адрес: Museumsplatz 1.

 В Квартала на музеите се намира Музей на съвременното изкуство, където през уикендите се организират практически детски работилници. Децата изработват комикси и рисунки, които могат да видят в изложби, моделират с отпадъци, създават анимирани късометражни филми и звуци.

  ZOOM Детския музей е място, където децата могат да починат, да поиграят и да научат нови неща по забавен и интерактивен начин.

 Дворецът Белведере (Belvedere palace) е бароков комплекс, състоящ се от две части – Горен и Долен Белведере. Името „Белведере” в превод означава „Хубава гледка”, което изцяло съответства на приказните пейзажи в двореца. Градините и фонтаните на комплекса са изключително красиви. Големият воден басейн е популярен с историята, че в него са плували нимфи и богини. Най-близка метростанция е Спирка taubstummengasse, линия U1.

 Наблизо е  градският парк Stadtpark, където се намира Курсалон Виена резиденция на валсовата музика и една от основните туристически забележителности в Виена.  Състои се от четири бални зали на два етажа,  голяма тераса от 1000 квадратни метра и ресторант. В музикалната зала се провеждат близо 500 концерта на година и се посещава от над 200 000 гости. Представят се произведения на Щраус, Моцарт, Бетовен, Шуберт. Освен концерти, залите се използват за провеждане на конференции, балове, сватби.  В парка може да видите и позлатената статуя на Йохан Щраус. Метростанция Stadtpark, линия U4.

 Наблизо се намира Църквата Свети Карл (Karlskirche) е барокова църква, намираща се от южната страна на Карлсплац.

 В близост е Нашмаркт (Naschmarkt) – пазар, от където може да си купите пресни плодове и зеленчуци от цял ​​свят, екзотични билки, сирене, хляб, меса и морски дарове, сладки и торти, вина. Има и много малки ресторантчета, които предлагат например суши, кебап, морски дарове, традиционен виенски храни.  Голям брой туристи посещават пазара всяка година.  Адрес: Wienzeile, Kettenbruecke, метростанция Kettenbrückengasse, U 4.

 Виенска опера (Wiener Staatsoper) e най-известната опера в света, предлага близо 300 представления годишно като всяка седмица се изпълняват различни представления. Това я прави една от най-заетите опери в света. Операта има над 140-годишна история.

 Виенската държавна опера предлага и детски опери целогодишно. Детските опери са адаптации на реални опери и са специално създадени за деца – https://www.wiener-staatsoper.at/en/staatsoper/young-staatsoper/childrens-tickets/. Адрес: Opernring 2, Метростанция Karlsplatz, линии U1, U2, U4.

 Виенска филхармония, Aдрес: Boesendorferstrasse 12.

 Интересно за децата ще бъде посещението на аквариума Къщата на морето (Haus des Meeres – Aqua Terra Zoo) в парк Естерхази (Esterhazypark), близо до Метростанция Neubaugasse, линия U3, преминаваща през търговската улица Марияхильфер щрасе. Тук може да видите над 10 хиляди водни животни на площ от 5000 кв.м. Отворено е всеки ден от 9 до18 часа. Цените на билетите – за възрастни 17,60 евро, за децаот 6 до 15 години – 8 евро, за деца от 3 до 5 години – 5,40 евро.

   Най-забавното място във Виена е Пратера. В  миналото Пратер е бил градски парк с алеи с улични музиканти, кукловоди и артисти. Днес Пратер, е един от най-големите и най-стари увеселителни паркове. Има над 250 атракциони  за деца и възрастни (кино, влакчета, тунели на ужасите, блъскащи колички, водни пързалки, екстремни атракциони, гондоли и т.н.).  – http://www.praterwien.com/en/attractions/. В парка може да се разходите свободно, а такса се заплаща на касата на всеки атракцион. Има и Планетариум – http://www.planetarium-wien.at/.

  Един от символите на града е намиращото се в парк Пратер Виенското колело (Riesenrad). Откритото през 1897 г. колело се издига на височина 65 метра. Гигантското виенско колело има над 200 кабини. един оборот отнема 20минути. В сградата може да видите музей с миниатюрни модели на виенското колело в различни исторически етапи на живота му, както и  илюстрации, картини, снимки  със спомени от годините.

  Вместо натъпкани в малки кабинки, пасажерите се намират в широки кабини с големи прозорци, от които се разкрива невероятна гледка към целия град. 15 от  кабините предлагат  организиране на малки тържества, пресконференции или романтична вечеря за двама в луксозни кабини (цените са от 110 евро за половин час).

Предлагат се различни билети – индивидуални, семейни, групови, комбинирани (единичните билети за възрастни са 10 евро, а за деца – 4,50 евро като до 3-годишна възраст се возят безплатно). Работи всеки ден от 9:00 до 23:45, през зимата от 10:00 до 19:45/21:45 – http://www.wienerriesenrad.com/en/?_wb=en/&lang=EN.

 Близо до Виенското колело се намира музеят на Мадам Тюсо (Madame Tussauds). Восъчният музей показва изложба от восъчни фигури на известни личности. Oтворено е всеки ден от 10:00 до 18:00, а цените започват от 10,50 евро за деца и 14, 50 евро за възрастни.

  На територията на увеселителния парк се намира и заведението Швайцерхаус (Schweizerhaus) – типична виенска кръчма, в която може да опитате типични виенски специалитети като шницели, джолани и бира. 

 Адрес: Riesenradplatz 1, метростанция Praterstern Bf – линия U1 и U2 или метростанция Messe-Prater – линия U2.

 Каналът на р. Дунав (Donaukanal)  е воден ръкав, дълъг около 18 км, който минава през Виена.  Каналът пресича 15 пътни и 5 железопътни моста. Бреговете и мостовете се използват за спорт, отдих и приятна разходка.

 Кулата „Дунав“ (Donauturm) се намира близо до Международния център на Виена. Тя е открита през 1964 г. Висока е 252 м. и тежи 17 600 тона. Това е най-високата кула във Виена и втората по височина в Австрия. На отделни етажи се намират бар и ресторант, които се въртят през определени интервали. Пътуването с асансьор до ресторанта е с продължителнст 35 секунди. От 2001 г. има възможност за скачане с бънджи от 152 м височина. Адрес: Метростанция Alte Donau, линия U 1.

 На метростанция Кagran, линия U1 се намира Дунав шопинг център

Шопинг

 Най-дългата и известна улица за пазаруване е Мариахилфер Щрасе (Mariahilfer Strasse),  простираща се от центъра на града до Западната гара (Westbahnhof). Има много големи, малки, скъпи и евтини магазини за дрехи, обувки и бижута и т.н. Други виенски улици с магазини са Neubaugasse, Kärntner Strasse, Грабен (Graben), Kohlmarkt. Има голямо разнообразие от модни марки, включително Zara, HM, Forever 21, Primark, Sports Direct.

 В града има няколко по-големи шопинг центъра – Donau Zentrum, Q19, Gerngross. В близост до града е по-големият Shopping City Süd SCS, http://scs.at/ – има около 330 магазина. Можете да вземете автобуси номер 207, 265, 360, 1155, 7941 до спирка SCS.

 Парндорф (http://www.mcarthurglen.com/at/designer-outlet-parndorf/en/) е аултет център за дизайнерски стоки. Аутлетът се намира на 30 минути с кола от центъра на Виена. Между сградите и магазините има алеи за разходка, градини и зелени площи,  кафенета и ресторанти.  Разполага и с детски кът „Диноленд“. Аутлетът предлага автобус от Виена, който спира пред главния вход на Операта. Oт Централната гара може да вземете влак до спирка Parndorf Ort (30-40 минути).

Видео – Разходка из Виена: https://www.youtube.com/watch?v=MRI8ffYKA8c

Видео – Виена за деца:

*Всички статии и материали, публикувани на уеб-сайта са собственост на bukvichki.com. Забранено е копирането, възпроизвеждането,  преработването, променянето и използването без изрично упоменаване на източник и без съгласие на автора. 

Коментари

Коментари