Поучителни и забавни летни дейности (3 – 12 год.)

  Идва ваканцията и децата са готови за летни приключения, заслужени почивки и весели пътувания!

  Лятото – време от годината, когато децата се сбогуват с приятелчета и възпитатели в училището или детската градина, забравяйки почти всичко, което са научили през година. Лятото – време от годината, когато родителите се изправят пред предизвикателството да поддържат децата физически и умствено активни по време на дългите топли дни.

  По време на лятната ваканция, децата се изкушават да прекарват часове в гледане на телевизия или да играят игри пред мониторите, но с малко изобретателност и желание, можем да им помогнем да създадат нови хобита, да се научат на отговорност и търпение, както и на различни полезни знания и умения.

  Можем ли да балансираме лятното мързелуване със смислени и забавни дейности, които имат образователна цел? Какви забавни идеи можем да предложим на децата, за да ангажираме вниманието им? Как да мотивираме въображението и мисленето на децата и дали лятното учене може да бъде забавно?

  Отговорът е „Да” – лятото е идеалното време за децата да открият, че ученето е забавно и може да се случи навсякъде. Достатъчно е да насърчаваме детското любопитство и фантазия и за да ви помогнем в тези усилия, ще ви предложим дейности за борба с лятната скука чрез изграждане на умения за мислене и творчествo.

1. Създайте собствен летен календар! Разчертайте и напишете летните месеци и дни, но може да намерите и готови шаблони в интернет. Попълвайте специални дни и събития, а всеки ден може да си записвате къде и какво сте правили, какво е времето, да измислите кратки истории или друга информация по ваше желание. Използвайте моливи, хартия и всякакви други материали и декорация. Може да добавяте снимки и рисунки, етикети и стикери. Вашето дете може да етикетира всяка снимка и да създаде семеен лексикон на летните дни. Развихрете въображението си и създайте своя уникален летен календар, който ще ви напомня за незабравими приключения.

    При вашите семейни пътувания, събирайте пощенски картички, брошури и менюта на ресторанти и туристически атракции, с които да допълвате информацията в календара със спомени. Насърчавайте детето да опише местата,  които сте посетили и разказват истории за лудориите на семейството ви.

  С тази дейности децата подобряват своите умения за планиране и организиране, а по-малките ще научат броя на дните, месеците и сезоните и т.н. За по-големи може да се добавят и допълнителни дейности (например – лятно слънцестоене, появата на затъмнение, фази на луната и други).

 2. Готвенето е едновременно забавна и образователна дейност. Децата обичат да помагат в кухнята и лесно учат рецепти. Създайте заедно нещо любимо за хапване стъпка по стъпка. Покажете на децата как се измерва количеството и мерните единици в кухнята, какви мерки за безопасност трябва да спазваме и ги включете в процеса на готвене. Децата най-силно запомнят чрез сетивата си! Какво се случва, когато се смесват тези две или три съставки заедно? Как се прави тесто? Защо ви е необходимо сода за хляб в тези бисквитки? Какво е желе и как се прави?  Започнете с по-лесни рецепти за сандвичи, салати, торти или кексчета, които децата да приготвят с вас от нулата. Това ще бъде един вълнуващ начин детето да разберете как едно ястие може да се промени, ако се добави твърде много или твърде малко на дадена съставка, ако не се изпече достатъчно или се изпече прекалено.

  Децата могат да помагат също така със съставянето на списък с необходимите продукти и намирането им в хранителния магазин. Може да намерите детски книжки с рецепти, които ще мотивират още повече малкия готвач! Опитайте се да създадете различни интересни и забавни фигурки от храна! Поговорете за полезното и здравословното хранене! Изследвайте храната на други държави и култури!

  3. Градинарство. В градината на баба винаги има какво да се научи! Oсобено в технологичния свят, в който живеем и децата знаят повече за таблета и смартфона. Градината е идеален начин да прекарате време на чист въздух и слънце, а  идеите и проектите са безброи. Градинарството учи на отговорност, търпение и постоянство.

  Може да засявате семена, луковици и малки растения, да отглеждате цветя, плодови дръвчета, зеленчуци. Децата трябва да знаят кое, къде и как расте, кога се полива и култивира и да участват в целия процес. По-лесно ще разберат за въздуха, водата, слънчевата светлина, хранителните вещества и откъде идват плодовете и зеленчуците?

  На закрито или навън, оставяйки децата да отглеждат собствени цветя, билки или зеленчуци насърчаваме търпение и дългосрочна дейност на наблюдение. Децата освен да поливат, могат да помагат в борбата с плевелите или да разберат как се прави компот – това ще ги изпълни с чувство на удовлетворение и задоволство. Нека да видят цветовете, да усетят миризмите, да  докоснат, изследват и експериментират.

  Измислете интересни забавни и цветни табелки за всяко растение. Можете да се развихрите творчески и да нарисувате саксиите – направете ги шарени и интересни. Окуражавайте децата да изследват, обичат и пазят естествения свят!

  4. Изследване на открито. Насърчавайте децата да сравняват, да наблюдават, да изследват и експериментират – от големи скали до малки камъчета, след проливен дъжд в топлите летни дни  –  науката е навсякъде около нас! Щъркели, жаби, гущери, пеперуди, гъсеници, гнезда и езера – имаме налични за наблюдение всякакви местообитания и екосистеми. Кой с какво се храни? Как се образува дъгата и какви цветове има? Можете ли да направите своя дъга?

  В късните ясни летни нощи останете малко по-късно и прекарайте времето си, гледайки към звездите и съзвездия. Говорете с децата си за планетите, за космоса, за вселената. Ако има светулки във вашия район може да ги наблюдавате по тъмно как светят. Може да се опитате да уловите светулки в буркан с дупки в капака и да наблюдавате биолуминесценция.

  Направете си собствено хвърчило или самолет? Какви са основните принципи на полета? Как големите самолети летят толкова далече?

  Проектите за изследователска и научна дейност на открито са толкова много, че ще създадем отделна статия, в която ще ви предложим много нови идеи за забавна наука.

  5. Направете къщички или хранилки за птици. Един забавен начин децата да опознаят и помогнат на пернатите приятели. Можете да използвате налични домакински материали (пластмасови бутилки, картонени чашки или ролки, кашони, консерви) за изработката на хранилка, а за декорацията – метални или пластмасови капачки, прежда и конци, списания и вестници, клечки и шишарки. Най-добре използвайте предмети от природата за дейността, развихрете въображението си и измислете нещо интересно и забавно. Накрая използвайте четки и бои, за да предадете цвят и блясък на творението си. Децата винаги се вълнуват, когато видят птици да похапват от хранилката, създадена от собствените им ръце. Освен че помагат на пернатите приятели, децата развиват фината моторика и въображението си. Също така тук можем да добавим и идеята за създаване на капсула на времето с информация и послание за бъдещето.

  6. Оригами или изкуството да създаваш творения от хартия. Към тази идея ще добавим и танграмите и създаването на различни собствени пъзели и фигури. Можете да моделирате самолети, влакове, различни мозайки. Всички тези проекти учат децата да следват указания, наблюдават и прилагат до създаването на готов продукт.

 Има изобилие от различни танграми (пъзел от парчета с различни форми), които помагат на деца в математиката (броене и измерване, геометрия). Изходната форма на танграмите е квадрат или правоъгълник и се разделя на по-малки квадрати, триъгълници, успоредници. Можете да се опитате да направите свои танграми и да видите какви фигури ще получите. Малките деца изследват формите и пространството, развиват пространственото мислене и ориентиране. Танграмите са много полезен инструмент за улесняване на изучаването на геометрия и различните форми за по-малките.

  7. Поиграйте на образователни настолни игри като например домино, мемори карти, „Не се сърди човече”, Монопили, Скрабъл, „От умен по-умен”,”Околосветско пътешествеие” и всякакви игри с карти, пулове и зарове. Настолните игри си остават супер забавен начин децата да се научат да следват правила, да се редуват, да се съсредоточават; да вземат решения и да приемат последиците; да бъдат справедливи, да приемат награди и наказания; да печелят и да губят и да мислят стратегически.

  Нека детето записва резултатите на играчите! Практикувайте лексиката, правописа и новите букви и думи. Игрите от типа на Монополи помагат с броенето и логиката.  Според възрастта и интересите на детето, можете да изберете най-добрият вариант за семейна настолна игра.

  Може да създадете своя собствена игра – картон, цветни листчета, правила. В интернет може да намерите и готови шаблони.

   8. Социални и домашни дейности. Дори и най-малките могат да се научат да бъдат отговорни като помагат в грижите за домашния любимец, подреждане и изчистване на килера, измиване на колата, боядисване на оградата или детската площадка, засаждане на цветя и дървета. Нека бъдат малки помощници и доброволци!

  Организирайте и осъществете дарение за възрастни хора или деца или съберете средства за определена кауза. Предложете помощ на местната детска градина, училище, парк, църква. Помогнете на децата да организират разпродажба – дарение на ненужни, употребявани или нови вещи (играчки, книги, дрехи, кърпи, одеяла) или да направят  щанд с разхлаждаща лимонада или сладки и събраните средства да дарят за достойна кауза. Почистете близкия парк, градинка или двор. Напишете писмо на човек, който има нужда от подкрепа или на някого, когото харесвате! Направете тематично парти, а вашите гости нека донесат храна и лакомства за животни,  които да занесете заедно в приют за бездомни животни. Иницийрайте изграждане на детска площадка в района / квартала като разговаряте с представители на общината и потърсете финансиране. Нека децата да се научат да бъдат активни и иницииращи. Общите каузи сприятеляват и споделят. Децата придобиват самочувствие и самоуважение. Тези дейности помагат на децата да научат основни житейски ценности, да бъдат хуманни, съпричастни и помагат на другите.Има много креативни начини за доброволно въз основа на местните потребности и интереси на детето.

   Поговорете за екология, за рециклиране, за опазване на природата и околната среда. Защо да събираме разделно отпадъците? Защо да не разхищаваме водата и електроенергията? Защо трябва да гасим лампите и да спираме телевизора?

  С тези идеи и съвети децата се учат на емпатия, съпричастност, добротворчество.  Работейки заедно за някоя кауза, децата се учат да решават проблеми, да вземат решения и успешно да допринасят за общността. Всичко това ще им бъде в полза и по-късно, преминавайки в света на възрастните!

  9. Планирайте заедно своите пътувания. Детето като туристически агент може да планира, да използва картата, за да намери мястото и туристическите атракции, да се изчисли разстоянията, да помогне в изчисление на разходите за път, храна и т.н. Потърсете заедно туристически карти, снимки, забележителности и други информационни материали. Изследвайте вашата дестинация в книги и в Интернет. Може да направите и виртуална или въображаема обиколка.

 10. Идеи за забавно лято четене – можете да си направите четене на открито. Отделете време с вашия ученик да четете всеки ден по време на лятната ваканция – 15 до 30 минути на ден са достатъчни за по-малките! Има деца на 5-6 годинки, които могат или се опитват да четат. За тях и 5-10 минути целенасочено четене е достатъчно.

  Изберете интересна книжка според личните предпочитания на детето и умения му за четене. Ако разполагате с обществена библиотека, детето ще бъде впечатлено да търси и разглежда книгите. Децата обичат библиотеката.

  А за да бъде дейността още по-привлекателна, включете го в игра – например създайте карти с букви, срички, представки, наставки, въпроси или думи, на които да обясните значението и да научавате все нови и нови думи и фрази.

  Можете да измислите всякакви викторини и забавни игри, да обсъждате героите и да доразвивате историите от книгите.

  Насърчавайте писането като пишете пощенски картички и писма до приятели, роднини и напълно непознати. Какво ще напишете? Каква картичка ще изберете? Можете да направите собствени картички, а писмата – да декорирате.

  Пожелаваме ви щастливо лято и незабравими емоции!

  Ако статията ви е полезна, може да я харесате и споделите! Ако искате да споделите вашето мнение, може да ни пишете и да коментирате!

 

Коментари

Коментари

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *