Хранене в училище – идеи

 Опциите за хранене в училище не са особено добри, но и много родители и деца се примиряват с наличното – училищната лафка, държавната закуска, училищния стол за обяд и следобяд и други варианти, които се предлагат. Понякога и самите училища не предлагат хранене, или ако са частни училища/ занимални срещу допълнително заплащане може да има и по-добри варианти. Все повече са и родителите, които предпочитат да изпращат храна от вкъщи за децата си.

  Училищният стол предлага обяд за децата, но доколко е разнообразен и здравословен само може да предполагаме. И, да, често обядът в училищния стол е едноцветен, безвкусен, нездравословен и децата не си изяждат порциите и не се нахранват, защото не им харесва. Някои дори отказват да се хранят с училищна храна. Прясната и вкусна храна в училище обаче зависи от много фактори, които ние като родители не можем да се преборим самостоятелно. Това, което можем да направим е да подсигурим на децата друг вариант за хранене, а именно – от вкъщи, вместо да се възползват от обяда в училищния стол.

  Подготовка за хранене за закуска/обяд/следобяд за децата в училище също не е толкова лесна задача, колкото си мислите. Някои децата нямат навика да се хранят здравословно, имат разлини предпочитания за храната, а има и други, които са си просто злояди или капризни 🙂

  Децата обичат храната да изглежда добре, да е поднесено забавно и интересно и да се консумира лесно. Можем да измислим варианти на сандвичи, които да са здравословни като изберем подходящ хляб и правилни съставки и го направим супер забавен. Според сезона можем да използваме краставици, домати или чери домати, яйце, салата, авокадо, моркови, царевица, бейби спанак. Можем да направим и тип тортиля, бурито или палачинка (има варианти да са пълнозърнести). Използвайте фъстъчено масло, мед и различни плодове отново според сезона (банан, ягоди, праскови, малини, портокали, круши, ябълки и т.н.) или домашно сладко. За обяд вариантите са много и разнообразни – от ориз/ булгур/ лимец/ киноа с месо или зеленчуци на скара, салата, картофи, солени мъфини, кишове и т.н., приготвени по различни начини. Ще си позволя да препоръчам блога в социалната мрежа „Рецепти прелитащи през океана“, където има впечатляващи рецепти – вкусни, здравословни и красиви. В интернет могат да се намерят още куп вкусни, разнообразни и здравословни рецепти за всеки вкус. Познавайки най-добре вкусовите предпочитания на вашето дете, можете да измислите и какво да му приготвите във вариант за хранене в училище.

  Съхранението на храната също е от голямо значение. Храната се запазва добре в херметичен контейнер (херметично затваряне) за по-късно използване. Обикновените пластмасовите кутии с анимационни герой са от по-достъпните варианти (започват от 3-4 лв. и могат да стигнат до 50 лв.) , а кутиите с няколко отделения може би са по-функционална и добра идея. Кутиите с отделения са удобни за разпределянето на продуктите – плодове, зеленчуци, хляб, основно ястие и десерт не се смесват и спестяват място. Има цели комплекти чанта и кутия с отделения, прибори и дори мини кутийка за сос/ дресинг например. Не са от евтините варианти, но ако сте се спрели на домашно приготвената храна, това си е добра инвестиция. Иначе има огромно разнообразие на форми и цветове на кутиите за хранене. Могат да се намерят във всеки голям магазин – има разнообразие в Jumbo, а Ikea предлагат кутии за обяд с отделения на достъпни цени (от 6 до 10 лв.), както и различни чанти, пликове и торбички за съхранение, а термоси за храна ( за топла или течна храна) се предлагат в Ikea, Kaufland и в други магазини.

   С повече желание, фантазия и ентусиазъм можем да създадем на децата приятна и вкусна храна за времето, което прекарват извън дома!

Източници: http://www.superhealthykids.com/

Коментари

Коментари

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *