Предучилищна готовност – рисунките

  Често в изискванията за бъдещите първокласници се среща рисуването на картини по зададена тема. Темите варират между Моето семейство, Моите приятели, Зоопарк, Любим празник, Цирк, Ваканцията и т.н.

 Специалистите могат да получат достатъчно информация за детето от неговата рисунка. Гледат се пропорциите, позиционирането, цветовете, елементите и детайлите. Детската рисунка показва степента на развитие на фина моторика, зрително-моторна координация и пространствено ориентиране.

   Важно е децата на 6 годишна възраст да могат да нарисуват човешка фигура с възможно повече детайлност – глава с очи, уши, нос, уста, мигли и вежди, коса, врат/шия, тяло с ръце и пръсти, крака, обувки, дрехи и аксесоари. Гледа се цялостта на изображението – фигурата да е нарисувана като едно цяло, със свързани елементи и части на тялото.

  Цветовете е желателно да са пъстри и свежи, лицата да са усмихнати и приветливи, позиционирането да е правилно (големина, пропорции, разположение). Препоръчително е да има фон на картината.

   Задължително е рисунката да е самостоятелна работа на детето. Винаги си личи, когато детето се е упражнявало и рисува по-отдавна, и кога има външна намеса в детската рисунка.

Коментари

Коментари

2 comments

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *