Целодневно обучение или не?

  „За или против целодневното обучение за малките деца?“

  Това е въпрос, който всеки родител си задава, когато детето наближи възрастта за училище. Въпрос на семейно планиране, възможности и лични предпочитания е къде детето ще посещава предучилищна група (в детска градина или в училище на полудневно или целодневно обучение) и дали от 1 до 4 клас ще ходи на полудневно училище, занималня или целодневно обучение.

  Повечето училища, разполагащи с предучилищни класове, са с обучение до обяд. Все повече навлиза обаче тенденцията за училища с подготвителни класове (5 и 6 години) на целодневно обучение. Тепърва предстои в процеса на работа да се откроят силните и слаби страни на целодневното обучение. В големите градове основна пречка за въвеждането на целодневно обучение е недостига на учебни стаи и финансирането на преподаватели. Поради това съществуват сдружения и организации, работещи с някои училища, които се заемат с осъществяването на подбор и организация на целодневно обучение (например столичните 145 ОУ „Симеон Радев” , което работи със сдруженията „Фридрих Шилер” и „Чарлз Дикенс” и 55 СУ „Петко Каравелов” – с „Фридрих Шилер” и „Луис Карол” ).

  Голям процент от работещите родители предпочитат този вариант за обучение, тъй като не разполагат с възможността да отделят достатъчно време за децата си и да ги подготвят за следващия ден. Отделната занималня е свързана с транспорт на детето или самостоятелното му придвижване и стоене само вкъщи. Така занималнята в подготвителен и 1-ви клас е важна и полезна както за ученици, така и за родители. Малките учениците се нуждаят от надзор и помощ в подготвянето на уроците и написването на домашните за следващия ден. Могат да се изтъкнат плюсове и минуси, както на едното, така и на другото обучение и всевъзможни дискусии по темата.

  Въпрос на личен избор е и дали родителите биха подготвяли 5-6 годишното си дете за кандидатстване още от тази възраст. Подготовката никак не е за пренебрегване, въпреки че има и деца, които успяват да се справят с изпита само с подготовка в детската градина и самоподготовка. И други, които преминават през издателства на “Просвета”,“Изкуство”, “Моливко”, „Азбука на мисленето“ и т.н. и в подготовката си далеч надминават изискванията.  Но не само теоритичната част е важна – целта на самото „препитване” е да открои децата, които са развили максимално определени способности, умения и навици и са готови да се справят със стреса от промяната, и при които адаптацията към новата среда и към обучението би била по-лека.

  В училище децата започват да променят много свои навици и трябва да свикнат с нови условия и правила. Дали ще са до обяд или на целодневно обучение, в училище вече има класна стая с чинове или масички и столове, на които прекарват не малко време. Няма толкова помощен персонал, както в детската градина и децата трябва да започнат сами да се справят с ежедневни дейности като хранене, ходене в обща училищна тоалетна, преобличане, хигиенни навици и т.н. Липсват някои от удобствата, създадени за малки деца и вече трябва да се справят в света на големите ученици. Привидно битови проблеми, но за децата и тяхната психика това е голяма промяна. Децата се сблъскват и с реалните условия в училище – часове с режим на седене, слушане и учене (30-40 минути) с редуващи се междучасия (10-15мин). Преход между детската градина и училището има и всяко дете го преживява по различен начин, независимо дали е на 5 или 7 години и къде е преминало предучилищната му подготовка.

  Целодневното обучение от 8 до 17,30 – 18,30 часа изморява и натоварва дори и много активни деца и те го проявяват различно – дали ще плаче, дали ще заспи, дали ще е превъзбудено или тревожно, зависи от детето. Децата акумулират по различен начин емоциите си (тревогите и радостите, новостите и затрудненията, проблемите и конфликтите).

  Когато времето е студено и не е подходящо за излизане, децата прекарват всичките тези часове затворени в училището. Компенсира се с часове за самоподготовка, организиран обяд, занимания по интереси и творчество, както свободно време и отдих под надзора на възпитател. Целта е различните форми на работа да предизвикват у децата желание и удовлетворение от училищния живот. Така възпитателят и учениците са заедно не само по време на училищната подготовката, а и през останалото време, предназначено за отдих и дейности по интереси и подготовка за следващия ден. На практика по-голяма част от деня прекарват заедно с връстниците и възпитателите – редуват учене, спорт, отдих, подготовка и има повече време децата да общуват помежду си. Но истината е, че децата не си почиват пълноценно следобедните часове, както и понякога трудно се съсредоточават (изморяват се физически и психически и се разсейват лесно). От тази гледна точка за предпочитане е полудневно обучение с възможност за почивка, спокойна игра и нормална подготовка за следващия ден (при наличие на възрастен, който да бъде с детето и да му помага) или предучилищна в детска градина, където следобед лягат и се пази тишина, дори и да не се спи.

   Разбира се плюсовете на целодневното обучение са, че децата създават по-бързо свой социален свят, учат се бъдат толератни и да са част от екип, обучават се с педагози и преподаватели, които по-лесно и разбираемо подпомагат децата в подготовката, редувайки ученето с разнообразни дейности. През целия ден се осъществява контакт учител-дете, който е полезен и в случай, че детето не е усвоило материала през сутрешните часове има възможност да повтори и затвърди знанията си следобед. Има възможност и за индивидуална и ефективна работа с някои от децата. Целодневното темпо със сигурност помага за по-бърза адаптация към училищната заетост, по-висока постоянност на вниманието и успеваемост при умствено и физическо натоварване. В училищата с целодневна заетост децата имат време за учене, за забавление и за разнообразни други занимания. Преподавателите се стараят децата да са ангажирани и да им бъде интересно, за да не се отегчават и да скучаят. Използват се различни модерни, иновативни и интерактивни методи за обучение, които се харесват на децата и ги мотивират. Предвид тези плюсове на целодневното обучение, повечето деца ходят с удоволствие цял ден на училище.

 Децата обичат както да са част от общност, така и да се чувстват самостоятелни, знаещи и можещи. Избора пред родителите не е лесен, но е задължително да се съобразят с индивидуалността на своето дете.

 

Коментари

Коментари

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *