Пътешествие до Виена – част 2

  Историческият център на Виена е богат на красиви архитектурни забележителности, включително барокови замъци, църкви, сгради и градини, паркове с паметници и фонтани.   http://whc.unesco.org/en/list/1033/video

  Св. Стефан (Stephansdom) е внушителна готическа катедрала, построена през 1147 г. , а днес е един от символите на града.  Покривът й е покрит с 250 хиляди цветни плочки. От северната страна могат да се видят гербовете на Австрия и на Виена, а Южната кула на катедралата е висока 136 м. (около 350 стъпала) и от върха й се разкрива великолепна панорамна гледка към целия град. Входът в катедралата е безплатен, но туровете до кулите и в подземието се заплащат. Адрес: Worellstrasse 3, Метростанция Stephansplatz , линии U1 и U3.

 След катедралата по улица Грабен може да се стигне до Паметник на чумата – Plague Column (Pestsaule). Чумната колона  е позлатен паметник, издигнат в спомен на децата, починали от чумната епидемия през 1697 година. Адрес: Graben 26, Метростнция Stephansplatz, линии U1 и U3.

  Зад Паметника на чумата се намира най-старата църква във Виена – Свети Петър, построена през 4-ти век на мястото на стари римски казарми. Църквата е многократно преустроявана и днес е една от най-красивите в града.

   В близост е сладкарница Демел (Demel),  известнa с тортата Сахер – https://www.youtube.com/watch?v=96etk6wp6HM.

 Кметството (Rathaus) е впечатляваща сграда в готически стил, построена в периода 1872 – 1883 г. от Фридрих фон Шмид. На върха на кулата на кметството се намира Rathausmann – пазителят на сградата, и един от символите на града. Aдрес: Friedrich-Schmidt-Platz 1, метростанция Rathaus, линия U2.

 Срещу кметството се намира Wiener Rathausplatz или City Hall Square, където се организират събития като музикални, театрални фестивали, коледни базари, шоу програми, ледена пързалка, цирк и т.н., съчетани със светлини, заря, вино и типични виенски специалитети – http://www.wiener-rathausplatz.at/programm.html. В близост са Парламента, Императорския театър (Burgtheater), Виенския университет, катедрала Votivkirche.

  Имперският дворец Хофбург (Hofburg Imperial Palace) е място, където са живели Хабсбургите и самата принцеса Сиси.  Днес е резиденция на президента на Австрия. Състои се от нас 2500 стаи  с техните оригинални мебели и декорация. Тук се намират и Националната библиотека, Испанската школа за езда, Етнографския музей, апартаментите на Сиси и Императорската съкровищницата на Австрийската империя, една от най-ценните колекции на скъпоценности в световен мащаб. Намира се до метростанция Herrengasse, линия U3.

 Националната библиотека e център на информация и проучвания във връзка с богатата история на Република Австрия, датиращи от 14-ти век до наши дни. Отворена е всеки ден  от 9:00 до 21:00 часа. Aдрес: Josefsplatz 1.

 В сградата на Австрийския парламент се намират седалищата на двете камари на парламента. Сградата има над 100 стаи, комитетни зали, библиотеки, лобита и т.н. Една от основните забележителности на сградата е статуята и фонтана на Атина Палада пред главния вход. Адрес: Dr.-Karl-Renner-Ring 3, метростанция Rathaus, линия U2.

  Албертина (Аlbertina) е музей на графичното изкуство. Има над 65 000 рисунки и графики, арт колекции, фотографии. Музеят притежава произведения на Микеланджело, Леонардо да Винчи, Рембранд, Пикасо, Моне, Реноар, Рубенс, Климт и други. Албертина е един от най-важните музеи в града, който притежава една от най-големите колекции на картини в света. Отворено е всеки ден от 10:00 до 18:00 часа. Адрес: Albertinaplatz 1.

 Ако сте с деца, интересно място е  Къща на музиката (Haus дер Musik) –  интерактивен музей, където децата слушат звуци и музика, изучават велики композитори и опитват да композират. Децата могат да играят музикална игра от Моцарт, която превръща имена в мелодии. На всички пет етажа има експонати на известни композитори от миналото, дисплеи, генериращи звуци, концертни зали, интерактивни екрани, където децата могат да играят с цифрова музика или да направят свой собствен диск с музика. Цената на билета е 13 евро за възрастни и 6 евро за деца (до 3 години е безплатно).: Цената на семеен билет е 29 евро. Адрес: Seilerstatte 30. 

  На местростанция Volkstheater, линии U2 и  U3, се намира  Природоисторически музей (Naturhistorisches Museum Wien). Музеят  е сред най-големите в Австрия. Колекциите са изложени на площ от 8 700 кв.м. и 39 зали. Тук може да видите над 20 млн. експоната с голямо историческо значение. Някои експонати са допълнително онагледени чрез модерни технологии – например триизмерен снимков материал, късометражни филми, както и машини на времето, представящи етапите на еволюцията.  Има и дигитален планетариум с различни филмчета. Във вторник музея на работи, в сряда е отворено от 9:00 до 9:00 вечерта, а от четвъртък до понеделник – от 9:00 до18:30 часа. Билетите за възрастни са по 10 евро, за деца до 19 години входът е безплатен. Планетариумът предлага билети от 3 до 5 евро. Aдрес: Burgring 7, Maria Theresien Platz.

 Срещу Природонаучния музей се намира Музеят за изящни изкуства (Kunsthistorisches Museum) –  един от първите музей в света за изящно и декоративно изкуство. Сградата отвътре е богато украсена с мрамор, златни листа и картини на известни художници. Колекциите в музея принадлежали на Хабсбургите. Тук имате възможност да видите творби на Рафаело, Веласкез, Рубенс, Микеланджело и други, както и инструментите, използвани от най-големите композитори. В понеделник е затворено. В неделя се организират детски работилници, където малчуганите създават свои собствени произведения на изкуството, вдъхновени от картини и скулптури в музея. Останалите дни работи от 10:00 до 18 часа. Намира се на Метростанция Volkstheater, линии U2 и U3.

  Кватаралът на музеите (Museums Quartier) се намира на спирка Museumsquartier, линия U2 – над  60 хил. кв. м. и 60 културни институции – място за изкуство и творчество. Тук може да намерите известни музеи, барокови сгради, културни инициативи, архитектура, музика, мода, театър, танци, литература и детски култура, игри, улично изкуство, дизайн и фотография. Безброй културни събития се провеждат през цялата година в дворовете на MQ с участието на танцови изпълнения, изложбени проекти и филмови фестивали, литературни четения и дори DJ партита.Това е един от най-големите културни комплекса в света, поместен в бившите императорски конюшни. Освен художествените музеи тук има и дизайнерски бутици и модерни ресторанти. Адрес: Museumsplatz 1.

 В Квартала на музеите се намира Музей на съвременното изкуство, където през уикендите се организират практически детски работилници. Децата изработват комикси и рисунки, които могат да видят в изложби, моделират с отпадъци, създават анимирани късометражни филми и звуци.

  ZOOM Детския музей е място, където децата могат да починат, да поиграят и да научат нови неща по забавен и интерактивен начин.

 Дворецът Белведере (Belvedere palace) е бароков комплекс, състоящ се от две части – Горен и Долен Белведере. Името „Белведере” в превод означава „Хубава гледка”, което изцяло съответства на приказните пейзажи в двореца. Градините и фонтаните на комплекса 500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator at webmaster@bukvichki.com to inform them of the time this error occurred, and the actions you performed just before this error.

More information about this error may be available in the server error log.