Пътешествие до Виена – част 1

  От София до столицата на Австрия – Виена има повече от 3 директни полета на ден. Продължителността на полета е около час и 45 минути. Aвстрийските авиолинии и Bulgaria Air правят по няколко полета на ден по това направление, включително от Варна. Цената на билет за двупосочен билет излиза от 150 до 350 евро на човек. С автобус ще трябва да платите около 110-190 лева за отиване и връщане, а пътуването е с продължителност минимум 14 часа. Може да намерите различни оферти за организирани екскурзии със самолет  или с автобус.

  Обществен транспорт 

  Международно летище Виена е на 20 км. от центъра на града. От летището до града може да се придвижим със влака CAT – City Airport Train  (билетът е около 12 евро – еднопосочен и пътува 16 минути), който се движи на всеки 30 минути до катедралата Св. Стефан  и до централната гара на Виена – Wien Mitte . Може да вземете и бърз влак Schnellbahn S7 – S-Bahn (3, 90 евро; пътува 25-30 минути  до гара Wien Mitte). За да стигнете от летището до центъра на Виена, може да вземете т.н. shuttle bus на Vienna airport lines – Postbus до спирки Schwedenplatz, Donauzentrum, Westbahnhof (8 евро; пътува средно по 30 минути)  – http://www.viennaairport.com/en/passengers/arrival__parking.

 Във Виена билетите важат за различни видове транспорт (VOR – метро, трамваи и автобуси, нощни автобуси). Транспортът е редовен, удобен и бърз. През нощта също има транспорт – 24 нощни автобусни линии, обозначени с „N“ на таблото, се движат между 00:30 и 5 часа сутринта и могат да се ползват с редовни билети. Метрото се движи от 5 часа сутрин до 00.30 след полунощ (в петък и събота е денонощно), разполага с пет линии, минаващи под и над земята. Линиите на метрото се казват U-Bahn и метростанциите се обозначават с U.

 Билет може да се закупи от автомати за карти и билети в станциите на метрото и влака, от магазини за вестници и цигари (т.нар. TABAK TRAFIKEN), от билетни машини в превозните средства или онлайн.  Билет за едно пътуване струва 2,20 евро за една зона и 4,40 – за две зони. Предлагат се предплатени карти за 12 часа (6,10 евро), 24 часа (7,60 евро), 48 часа (13,30 евро) и 72 часа (16,50 евро). Билетите се валидират при качване в превозното средство в машините. Обърнете внимание дали билета или картата трябва да се валидира. Ако се придвижвате с влак, задължително билетът се валидира на бариерата преди да се качите във влака. На входа на всяка гара или спирка са разположени машини за валидиране на билети. Ако си вземете билет от транспортното средство, се валидира автоматично. Някои билети имат дата и час и няма нужда да се валидират – например закупените онлайн билети, на които се посочва  датата и часа при купуването им и автоматично се валидират.

 Децата до 6-годишна възраст пътуват безплатно с градския транспорт, а до 15-годишна възраст могат да пътуват безплатно в неделя и по празници, носейки  документ за самоличност.

 При закупуване на билети обърнете внимание, че във Виена има зониране – например зона 100 обхваща центъра на града. Ако решите да пътувате извън центъра и зона 100, (например до летището или до шопинг център SCS (Shopping Center Süd)) трябва да закупите допълнителен билет за друга зона.

  Туристическа карта за Виена за 2/ 3/ 5 дена  предлага различни намаления за музеи, театри, концерти, туристически забележителности и атракции, ресторанти, събития и други. Също така позволява неограничен достъп до транспортната градска мрежа в периода на валидност за зона 100. Туристическата карта за Виена, валидна за 72 часа, може да бъде закупена за 24,90 евро, а за 24 часа – 21,90 евро. Повече информация може да намерите тук: https://www.wien.info/en/travel-info/vienna-card;https://www.wienkarte.at/?ref=1063&lang=EN.

  Може да се закупят и различни предплатени комбинирани билети –   1, 2 и 3-дневни, 7- и 8-дневни, също така  различни седмични и месечни. Трябва да проверите, според вашата необходимост, продължителност и цели на пътуването, от какви билети или карти ще имате нужда. Някои дават достъп до градската мрежа в рамките на определени последователни или непоследователни дни, други важат за един или повече пътници и т.н. Например може да си закупите 8-дневен билет, който може да бъде ползван от двама души в рамките на 4 дни на цена от 29 евро. Разгледайте внимателно вариантите и изберете своя от официалния уебсайт на градския транспорт във Виена – Wiener Linen.

 Както повечето големи туристически градове и във Виена може да се възползвате от  BigBus Vienna – автобуси от отворен тип, минаващи през основните забележителности и красоти на града. Може да закупите онлайн или на информационните гишета за туристи. Когато се качите се предлагат гид-слушалки, чрез които да слушате информация (коя спирка наближава, коя забележителност може да видите там, както и история).  Автобусите имат над 15 различни спирки по синя и червена линия, удобно разположени на ключови места, където може да слезете и да разгледате, да си направите снимки. Самата автобусна екскурзия е чудесен начин да се потопите в уникалната атмосфера на града.  Цените са: карта за 24 часа за възрастни са 18,90/22,50 евро, а за деца – 9/ 10,80 евро, карта за 48 часа за възрастни е 27,00/35,10 евро, а за деца – 13,50/17,10 евро. Предлагат се и семейни карти. Удобно е, когато сте с деца, защото няма да се изморяват с непрекъснато обикаляне пеша или с градския транспорт и ще им бъде интересно да се возят и гледат от високо.

 Жълтият трамвай, наречен Ring Tram, предлага панорамна обиколна на центъра. Трамваят ви позволява да слизате и да се качвате на всяка от 13-те спирки. Програмата, която предлага е много интересна и увлекателна за деца. Движи се всеки ден от 10 до 17:30 ч., летните месеци – до 19 ч. Цената на билета за една обиколка от 30 минути струва 9 евро. За деца от 6 до 15 години – 4 евро, а за най-малките – безплатно. На плоски екрани се излъчват интересни факти за забележителностите, покрай които минавате, а на аудио слушалки може да слушате информация на 8 различни езика.

  Дворецът Шьонбрун е сред най-посещаваните туристически атракции на Виена. От 1996 г.  е обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

 

 В двореца може да направите обиколка и да видите стаи с оригинални декори и автентична архитектура, отразяващи императорския начин на живот. Може да посетите само до 40 от над 1440 стаи. Обиколка на резиденцията ще ви предостави възможност да видите великолепни спални на Мария Терезия, Франц Йосиф и Сиси; дневни, ателиета и салонът, в който е свирил 6-годишния Моцарт. Интериорът представя изрисувани тавани, кристални полилеи, огромни огледала и позлатени орнаменти.

 Предлагат се билети за различни обиколки. За информация и билети – https://www.schoenbrunn.at/, www.imperial-austria.at, www.habsburger.net, online shop – www.sisi-shop.at. Например, билет за двама с аудио гид, тип „Класик” струва 37 евро и продължава около час – час и половина. Отворено е от 8:30 до 17:30 (през лятото до 18:30). В парка може да се разхождате свободно и е отворено още в 6:00 – 6:30 часа всяка сутрин. Организират се също вечери и концерти. 

 Освен сградата на двореца, Шьонбрун притежава парк с градини, фонтани, лабиринти, които правят това място приказно и запомнящо се. Паркът е осеян с дървета, храсти и пъстри цветя, гори и пътечки, фонтани и скулптури. Панорамно влакче с десетина спирки обикаля около градините за 60 минути. Цената за възрастни е 7 евро, а за деца – 4 евро).

 Лабиринтът е забавен начин да използвате времето си, но внимавайте да не се изгубите и не пропилеете прекалено много време в търсене на изход. И не оставяйте децата да се лутат сами из лабиринта. Намерите ли правилният път, ще можете да видите лабиринтите от високо. Преди влизане има и каменни карти на лабиринтите,които могат да ви помогнат да се ориентирате.

 Фонтанът на Нептун – повелителя на морета и океани, изобразява богът на моретата и океаните с тризъбец в ръце. Уникална архитектура на скулптура на Нептун и неговата свита. Вляво от него е нимфа, а от дясната му страна коленичи богинята на морето.

 Арката Глориет на върха на хълма открива невероятна гледка към целия дворец и към града. Днес има кафене, където да починете и да се насладите на прекрасния изглед към двореца, парка и околностите. Всяка неделя сутрин, има обяд с жива музика, варираща от класиката до джаз. Има 20-метрова тераса за наблюдение.

 Къщата на палмите е оранжерия с площ 2500 кв.м., в която се отглеждат  многобройни редки и екзотични палмови дървета и други растителни видове от всички континенти. В нея се помещават десетки видове средиземноморски, тропически и субтропически растения, разделени на три павилиона и три климатични зони.

  В Къщата на пеперудите съжителстват приказни живи пеперуди от цял свят.

   В парка на Двореца Шьонбрун се намира и най-старата зоологическа градина в света (Tiergarten Schönbrunn), открита през 1752 г. Днес зоопаркът е считан за един от най-модерните зоологически градини в света и посреща над 2 милиона посетители годишно. Могат да се видят гигантски панди и коали, бели мечки, жирафи, слонове, свободно летящи прилепи, влечуги (змии, гущери), над 100-годишни костенурки и други редки и екзотични видове (над 8500 животни от над 700 вида).

 Интересна е къщата на тропическата гора, където живеят различни видове папагали. Поддържа се влажността и температурата на дъждовна гора и могат да се видят на живо уникални представители на тази екосистема.

  Всички животните живеят с максимално доближаваща се до естествената им среда. Може да попаднете на гледка на хранещи се диви животни с прясно сурово месо.   Някои животни се виждат през големи стъклени прозорци, а при други има изградени дървени колчета, но рядко може да видите опънати метални мрежи.

  Всекидневно се организират шоу програми с участието на животните. Също така има седмична програма на храненето на животните. Докато гледате как се хранят,  членовете на персонала в зоологическата градина разказват вълнуващи подробности за различните животни – като се започне от начина им на живот и техните индивидуални характеристики до въпроси, свързани с опазването на вида.

  Има големи аквариуми и аквариум тунел с екзотични и красиви морски обитатели (риби, мекотели и растения). Между аквариумите има направени тунели, през които децата могат да преминават и да играят.

 Зоологическата градина е изключително интересна и интерактивна за децата. Информацията за животните е представена забавно и интригуващо. Прожектират се филмчета и има интерактивни екрани. Всичко е цветно, чисто, естествено. Може да наемете дървена количка – тип каруца, с която да дърпате детето по време на обиколката.

 Из целия зоопарк има кътчета, където децата да играят, заведения за почивка и за ядене, тоалетни с условия за смяна на пелени и специални места, където може да затоплите детската храна или мляко. Работното време е от 9:00 до 18:30, а през зимата – до 16:30. Цените са от 14 евро за възрастни и 9 евро за деца. За деца до 6 години входът е безплатен. Видео: https://www.youtube.com/watch?v=zj18gj6ckskhttps://www.youtube.com/watch?v=VO6PT3rva3E.

  На територията на Шьонбрун се намира Детският музей Kaiser Kindy. Децата могат да се обличат с имперски дрехи, да слагат перуки, да седят на трон, да научат как са живели децата от кралските семейства,  да поиграят с имперски играчки. Играта се върти около императорска Виена, така че децата могат да научат много за историята. Организират се специални детски обиколки из двореца и градините. Вход за деца е на цена 6,70 евро., до 3 г. – безплатно. Има и Семейни билети на разположение. Адрес: Schlosstrasse 47, метростанции Шьонбрун / Schönbrunn, линия U4 и Hietzing, линия U4.

*Всички статии и материали, публикувани на уеб-сайта са собственост на bukvichki.com. Забранено е копирането, възпроизвеждането,  преработването, променянето и използването без изрично упоменаване на източник и без съгласие на автора. 

Коментари

Коментари