Настолни игри

Настолните игри ( 3 – 8 год.) са игри с правила, които стимулират обучението чрез забава. Когато новата игра се разучи добре и децата са запознати с правилата се появява и състезателната част (победа или загуба) в играта. Това несъмнено води до емоции – може би радост, разочарование, гняв, но учи и на търпение, отборна игра, социални умения, сътрудничество и следване на правила, разбира се.

  Образователните игри влияят положително на социалното взаимодействие, комуникацията, критичното мислене и вземането на решения при проблемни ситуации, както и трупане на опитност и практика. В безопасна среда децата имат възможност да се опитат да победят или да се провалят.

  Именно настолните игри предоставят ситуации, в които децата са насърчавани и подкрепяни да опитват нови стратегии и тактики. Също така могат да се научат да губят и да опитат отново следващия път. Децата наистина са тъжни и разочаровани, когато загубят и горди и щастливи, когато победят. Те не знаят, че това може да се е случило само по случайност.

  Успехът в различни игри, изисква участниците да се научат да контролират емоциите, да планират действията си и да приемат конкретна стратегия. Този процес показва как нашите избори и действия носят последствия и как различните възможности за избор може да доведат до различни резултати.

  Децата обичат настолните игри, но в технологичния свят, в който живеем, образователни игри често са пренебрегвани. А точно тези игри са много забавен и полезен инструмент за обучение. Има игри подходящи за научаване на нови думи, за фонетика и правопис, за броене и математика, за логика и ориентиране / пространствено мислене и координация, за наука и природа, за история и география, за концентрация и фина моторика, но трябва да бъдат съобразени с възрастовата група на детето.

  С участието си в настолни игри от най-ранна възраст децата имат възможност да развиват езикови и комуникативни умения и мислене по един забавен и логичен начин. Игри от типа „Не се сърди, човече“, „Домино“, „Лото“, „Черен Петър“,”Монополи”, табла, шах, Скрабъл, Руммикуб, Дженга, карти Uno, Dexit и всякакви други игри с карти, както и техните многобройни варианти учат децата на числа и бро¬ене, букви и четене, определяне на цветове, форми, понятия, ориентиране, логика, разсъждения, критично мислене и други различни мисловни операции. Например – Scrabble – спомага за научаване на буквите, сричките, думите; развива грамотност и езикови умения. В Монополи Junior играчите „купуват”, „продават”, работят с „банката”, плащат наеми и санкции. Играта спомага за изучаването на математика, разпознаване на цветовете, четене, логическо и стратегическо мислене и други умения.

  Децата на 5-7 години имат по-сложни мисловни умения и играейки започват да анализират и планират следващите си ходове в играта. Развиват логично мислене, планиране и трупат опит. По-големите деца се увличат по приключенски игри с различни стратегии и тактики.

 Много от игрите съдържат невероятни и подробни снимки или фигури на фентъзи светове, вълнуващи герои и велики приключения, които помогнат на децата да визуализират и да развиват въображението си, представяйки си свои собствени нови светове.

  На българския пазар има голямо разнообразие от такива игри, а в международни сайтове можете да намерите наистина уникални и интересни игри. Някои от тях са базирани на книги и филми. Има и комплекти настолни игри с класически варианти на познатите ни игри. Удобно е и може да се играе навсякъде.

  Някои семейства са създали страхотни ритуали като вечер на семейните игри поне веднъж седмично и това наистина е много забавен начин да ангажирате вниманието на децата и да ги накарате да забравят за компютърните монитори и телевизионните екрани и да прекарате времето си заедно!

  Децата се нуждаят от активно взаимодействие с родителните си и да играете игри заедно е приятна дейност, която едновременно стимулира интелектуално и социално развитие на детето, както и засилване на връзките в семейството. Всички деца изпитват удовлетворение, когато им се обръща специално внимание и са част от обща дейност. Това укрепва самочувствието на детето и утвърждаването му като част от семейните дейности.

 

 

 

Коментари

Коментари

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *