Моторика и пространствено мислене

 Малките деца най-лесно учат чрез игри. За развитие на фината моторика и за правилното изучаване на фигури, числа и букви, можете да използвате и моделирате например с кибритени клечки, бобени зърна, пластелин.

 Можете да групирате, класифицирате и сравнявате различни предмети по свойства, характерни белези, количество и обем във възходящ или низходящ ред; да измервате дължина и разстояние с помощта на цветни конци, ленти; да определяте местоположението в пространството на предмети – „близо“, „под“, „над“, „зад“, „отгоре“ и т.н. ; откривате и назовавате геометрични фигури – кръг, квадрат, триъгълник, правоъгълник.

 Децата около 4-5 годишна възраст могат да разпознават частите на денонощието – сутрин, обед, вечер, някои дори се ориентират с часовника.

 Децата около 5-6 годишна възраст е добре да бъдат приучени да седят на място концентрирани по 15-30 минути. За някои деца това наистина е предизвикателство, но трябва да започнат да концентрират вниманието си за подготовка на нормално протичане на учебен процес.

 Четенето на приказки е задължително. Нека след това да проверим дали детето е разбрало текста, сюжетното  развитие  и  последователността  в  приказката, главните герои; може ли да преразкаже историята. Приказките помагат за обогатяване и разширяване на речниковия запас от думи на децата, разширяват се възможностите за изразяване и общуване.

  На тази възраст децата могат да четат и пишат познати букви, да пишат името си, да разграничава буква и звук, някои дори ги броят без проблем и разпознават мястото на гласните букви в думата; има и деца, които четат цели изречения и се опитват да пишат, както и да различават езиковите единици – дума, звук, изречение.

Коментари

Коментари

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *