Съвети за летенето с деца

  Когато пътуваме сами и без деца, е лесно – можем да опаковаме багаж за няколко минути, да пътуваме само с ръчен багаж, да подготвим само собствени вещи, планираме своите желания и се зареждаме със спокойни мисли за безгрижно пътешествие. Но пътуването с цялото семейство и с децата е истинско приключение, свързано с повече багаж, колички, столчета, играчки…тревожни мисли и смесени емоции. Това може да бъде уморително и разочароващо, а рискът пътуването ни да се превърне в истински кошмар е реален. Как да спасим себе си и детето от излишно напрежение и стрес по време на пътуването? Как да запазим спокойствие и да си съставим добър план за спокойно и вълнуващо пътуване? Как приключението с децата да бъде забавно и безпроблемно? Над 10 000 метра височина, ограничено пространство и любопитни деца? И нека започнем да планираме…

  Пътуването със самолет е не по-различно от пътуването с друго превозно средство. Разбира се, че има своите особености и трябва да се съобразим с тях. Факт е, че дори съвсем малки бебета вече пътуват със самолет. Авиокомпании предлагат възможността да пътувате с бебе само 2-3 дни след раждането му, други изискват да са минали 4-5 дена, а трети позволяват качване на борда след 14-тия ден. Пътуването на толкова малки пеленачета е въпрос на лично решение, необходимост и отговорност. Все още малките бебета не са достатъчно укрепнали за евентуални дълги пътувания,  имунната им система също е податлива на вируси и бактерии, както и на всякакви външни влияния. Някои превозвачи имат изискване за предоставяне на бележка от лекар в уверение на това, че майката и детето могат да пътуват безпроблемно. Проверете правилата и изискванията на авиокомпанията, с която ще пътувате, относно превоза на бебета и малки децата. Информирайте се за удобства, багаж, цени, възможност за течности и храни, за колички и столчета за кола и т.н. Задайте предварително всички въпроси, които имате за пътуването си, за да може спокойно да планирате.

  Дали пътуваме с малко бебе или с дете в съзнателна възраст трябва да спазваме едни и същи правила и съвети за спокоен полет. Oт България вече има възможност да се лети до близки и далечни дестинации с различни авиокомпании. Ниско бюджетните предлагат достатъчно изгодни предложения за бързо и удобно пътуване, а възможностите за дестинации са неограничени (могат да се комбинират различни полети). В зависимост от дължината на полета и темперамента на детето, може да планирате мечтаната ваканция.

  Подготовката за пътуването започва и с подготовка на детето. Като начало може да му обясните по забавен начин какво ви предстои – опишете какво се случва на летището, на борда на самолета, как преминава полета и пресъздайте като приказка вашето пътуване. Ще насърчите любопитството и нетърпението на детето и ще стимулирате фантазията му. Опитайте се да го предпазите и да не го натоварвате с излишни страхове и негативни емоции. Планирайте и подготвяйте заедно с детето своето мечтано пътуване.

 Отговорете на детските въпроси. На децата им е интересно как самолетите се движат във въздуха, кой ги управлява; обяснете му за големите двигатели, за излитането и кацането, за облаците, за екипажа и стюардесите. Ако имате възможност, посетете предварително летището (на Терминал 2 можете да стигнете и с метрото – Метростанция „Летище София“), където при добра видимост и късмет, може да видите излитащите и кацащите самолети. Ако се затруднявате, може да намерите книжки и филмчета по темата. Ние също ще ви препоръчаме в края на статията.

Резервация и регистрация

  При резервацията трябва да се информирате предварително какви са условията, изискванията, правилата и цените за пътуване с дете. Важно е да направите правилно резервацията си за полета. Децата и придружаващите ги възрастни трябва да са включени в една и съща резервация. За резервацията ще са ви необходими паспорти, включително и за детето. Ако детето пътува само с един родител, с трето лице или е непридружено – ще трябват допълнителни документи (писмено съгласие, декларация).

 Планирайте пътуването с подходящ полет за вас. Ако пътувате до по-далечни дестинации, избирайте директни полети или такива с по-малко на брой прекачвания. При вечерен полет има по-голяма вероятност детето да спи в самолета. Съобразете пътуването си  с по- удобен час за вас – кога ще е по-добре за детето да пътува, кога  ще е по-спокойно и т.н.

  Когато пътувате с деца трябва да предвидите малко повече време преди полета. Отидете на  летището по-рано от необходимото, след като се убедете, че няма съществено закъснение на полета (което не винаги се знае предварително). Планирайте час-два време преди полета да сте на летището. За Летище София препоръчителното времето е минимум 2 часа преди времето за излитане по разписание. Ако имате полети с прекачване, помислете отново за час-два време между полетите. Използвайте времето за регистрация, минаване на проверки, както и да нахраните и обслужите детето преди качването на борда. Достатъчното време на летището ще намали стреса и напрежението.

  Проверете дали може да се регистрирате (чекиране) онлайн преди полета. Често авиокомпаниите дават такава възможност дни или часове (36/ 24/ 12 часа) преди полета. Ако нямате такава възможност, тогава ранното пристигане на летището ви дава предимство при чекирането, както и да изберете желаното от вас място в самолета. Малките деца се радват, когато пътуват до прозореца и обичат да гледат навън, а гледката от самолета може да ги плени за дълго време. Но някои родители предпочитат по-достъпно място до пътеката, от където лесно да могат да стават и да не притесняват останалите пътници.

  При по-късното явяване на гишето за чекиране и пълен самолет с пътници, може да получите различни, отдалечени места за вашето семейството в самолета. Въпреки че, някои семейства предпочитат да не са един до друг, така че, когато единият си почива, другият да забавлява детето. Имайте предвид също така, че от съображения за безопасност не се допуска бебета и деца да пътуват на преден ред в самолета или на места с допълнително пространство за краката.

  Още при регистрацията може да питайте дали самолетът е пълен . Ако има повече свободни места, могат да ви съдействат мястото до вас да е свободно (в случай, че пътувате без място за дете до 2 години).

  На летищата може да има гишета за регистрация и пропусквателни пунктове за проверка на сигурността, маркирани за обслужване на семейства с деца. Това е доста удобна привилегия в случай, че има много хора и се налага да чакате.

  Проверката на сигурността и багажите на летището е стандартна процедура и независимо, че сте с дете, ще трябва да преминете през контрол, включващ рентген, детектори и евентуални други допълнителни проверки. Бъдете сигурни, че сте спазили всички изисквания за багажа – тегло, размери, както и позволени и забранени предмети  и течности. Бъдете предварително подготвени какво може да носите за децата, имате ли нещо за деклариране и т.н., за да не губите излишно време.

  Проверете дали авиокомпанията, с която ще пътувате предлага по-ранно качване на самолета (preboarding) или приоритетно настаняване. Така ще можете да се настаните спокойно преди останалите пътници в самолета. Опитайте се да се качете първи в самолета и да слезте последни – по този начин екипажите ще могат да ви помогнат.

  Винаги има вероятност да се случи нещо непредвидено, например лошо време или неизбежно закъснение на полета, и да чакате продължително време на летището. Ако ви се налага да чакате, използвайте времето за игра с детето, наблюдавайте излитащите и кацащи самолети или се възползвайте от атракциите или детски обособени зони, които предлагат някои летища ( например в Mюнхен, Стокхолм, Лондон, Франкфурт, Париж). Така децата ще могат да изразходват енергия и по време на полета да почиват или да поспят.

Багаж   

  Трябва да имате предвид, че някои превозвачи дават право на повече багаж при пътуване с бебе, други – не. Проверете изискванията и правилата на авиокомпанията, която сте избрали. Например в Ryanair пълнолетни пътници, които пътуват с бебе (на възраст от 8 дни до 23 месеца) в скута, може да пренасят чанта за бебе до 5 кг. в допълнение към ръчния багаж, който им се полага. В багажа се допускат предварително опакована бебешка храна и напитки, носене на сгъваема детска количка, столче или кош за бебе.

  Подгответе си сухи и мокри кърпички, дезинфектант за ръце, памперси/ пелени, резервни дрехи, играчки, залъгалки, храна. Сложете най-необходимите нещата на достъпно място. Нека всички необходимите документи (билети, паспорти, декларации) да са ви под ръка и да са лесно достижими.

  Позволете на детето да има свои собствен багаж (малка раничка, сакче или куфар), в който да сложи дрешки, любима играчка и лакомство за полета. На българския пазар има разнообразие от интересни детски куфари, чанти и раници. Детските раници и сакове могат да се намерят на по-достъпни цени. Детските куфари с най-различни герои, обем, марки и качество започват от 70-80 лв.  За предпочитане са куфарчета с колела или куфар тролей за по-лесно придвижване. Предлагат се куфари с 4 колелца и връзка за яздене, бутане или дърпане, с ергономична седалка и издържат до 50 кг. върху себе си. Децата определено ще се забавляват с такъв куфар и ще се движите по-лесно. Ако детето може да ходи, ще се забавлява да бута и тегли шареното куфарче, пълно с негови дрехи и играчки. Надпишете имената и адреса на всички багажи, вкл. и този на детето. Прикрепете етикет към дрехите на детето си с номера на полета и името му.

  Aко имате възможност, вземете в багажа си възглавница и одеялце. И за по-малко, и за по-голямо дете ще са ви от полза. Малкото дете може да седне на възглавничка, за да гледа спокойно през прозореца, както и да поспи по-удобно. Одеялото може да успокои детето, или ако стане хладно на борда, да се завие и стопли. Малко авиокомпании предлагат такива на борда, но пък се продават компактни туристически одеяла и възглавници в магазините.

  Както споменахме могат да се носят бебешки храни и лекарства.  Но не препоръчваме „превантивното” даване на лекарства на децата, за да понесат по-лесно полета, да се отпуснат или да заспят. Не забравяйте, че лекарствата (вкл. и детските) могат да имат неблагоприятни реакции или обратен ефект. Вместо да заспи, може детето да се превъзбуди, да се почувства зле, да се появи гадене и повръщане, болки и неразположение в корема и т.н. Консултирайте се с лекар, ако детето има специфични заболявания или в момента е неразположено, настинало или болно. Само тогава си позволявайте да прибягвате до лекарства по време на полета. Вземете лекарства, които смятате, че може да ви потрябват след консултация с лекар и педиатър.

 Храна и течности

   Вземете нещо за ядене, както и лакомства, които детето обича, но наблягайте на по-дълготрайни храни и избягвайте лепкави и много сладки. Прекомерната употреба на сладки неща може да влоши положението и пътуването ви да се превърне в истинско предизвикателство.

  Не забравяйте всички храни и напитки, както и тези за бебета, да бъдат пакетирани според изискванията за сигурност. Поинтересувайте се каква и колко храна и течности се полагат по време на полета за детето. Носете бебешко шише или детска чаша с капаче, които да не се разливат и да са удобни за използване. След преминаването на летищните проверки и паспортния контрол, можете да посетите магазините на летището, от където да си закупите вода, сок или друго необходимо и предпочитано. На самолета също може да ви дадат вода и храна или да си закупите от предлаганите в менюто на борда. Обикновено можете да заявите и специална храна за децата, но това става с предварително уведомление.

  В ръчния багаж се позволяват течности до един литър (1 л.), разпределени в контейнери/ шишенца до 100 мл. и опаковани в прозрачен плик. Такива торбички за течности може да намерите на летището, както и в някои магазини. Мерките за сигурност обикновено не засягат носенето на бебешки храни и лекарства. На борда се допуска внасянето на мляко и вода в бебешки шишета, както и на определени бебешки храни. Вземете достатъчно храна и течности, ако полетът е дълъг или с прекачвания.

 При пътуване със самолет, най-добре е бебето предварително да бъде нахранено. Ако това не се е случило, опитайте да планирате храненето на детето. За дългите пътувания със самолет стерилни шишенца с биберон са много удобни. Имайте предвид, че стюардесите не винаги могат да затоплят шишетата, млякото и храната. Не забравяйте прибори за детето и лигавник. Ако все още кърмите, подгответе одеяло или шал, с който да се покриете, за да ви е по-удобно. Също така внимавайте да не се дехидратирате –  вие и детето отпивайте често течности на малки глътки.

 Колички и кошчета

   За малките деца до три години, някои от авиопревозвачите предлагат определени места и детски колани, а други изискват да се носи детска седалка за автомобил. Но имайте предвид, че има и авиокомпании, които не позволяват използване на столчета от съображения за сигурност. Проверете дали компанията, с която ще летите допуска използването на стол/ кош за кола, в който да поставите бебето. Ако компанията има такава практика, то децата могат да седят в столчето за кола на отделно място в самолета. Важно е да се консултирате с авиокомпанията дали столчето за кола, което възнамерявате да използвате, отговаря на изискванията – например само столчета „гледащи назад“ / обърнати с лицето напред, да се вмества в определено пространството в самолета, да е сертифицирано за употреба на борда и т.н. За детското столче, екипажът ще ви предостави допълнителен колан за стабилното закопчаване и обезопасяване, който трябва да върнете след полета. Може също така да използвате само меката част от столчето, върху която да закопчеете колана на седалката.

 Ако искате да използвате кошчето за кола, трябва да закупите място или да разчитате на свободни такива в самолета, за да пътувате с допълнително удобство и безплатно.  Някои авиопревозвачи изискват деца под две години да седят в скута на възрастен придружител при излитане и кацане, дори ако те имат собствено място за пътуването. През целия полет трябва да спазвате правилата за безопасност при излитане, кацане и турбуленция.

 Повечето авиокомпании транспортират сгъваеми детски колички безплатно. Сложете етикет на вашата количка с име, адрес и телефон. Не чекирайте количката заедно с останалия багаж, освен ако не планирате да носите детето в слинг, кенгуру или на ръце до самолета. Повечето авиокомпании ще ви позволят да използвате количката до изхода или до стълбите на самолета, където ще я чекират и ще я получите отново на слизане от самолета. На количките трябва да бъде поставен етикет в зоната за чекиране или за оставяне на багажа. Ако сте се чекирали онлайн и пътувате само с ръчен багаж, етикет на количката може да бъде поставен на изхода за качване.

  Проверете предварително дали има изисквания при превоза на детски колички, като например да се постави в пътна чанта или куфар, тъй като подобни предмети са неподходящи за превоз по въздух от съображения за сигурност. Продават се също и предпазни чанти за опаковане на детски колички.

  Кенгурута и слингове за бебета набират все повече популярност и са практични и удобни, както за родителите, така и за децата. Малките деца се чувстват много по-спокойни и сигурни. Продават се най-различни варианти на слинг – за носене отпред и отзад, тип шал или с халки, в различни десени и разцветки, а и всеки може сам да си изработи според предпочитанията.

 Игри и играчки

  За енергичните и любопитни деца е трудно да седят дълго време на едно място в ограничено пространство, без да вдигат шум и без да се изнервят. Така, че трябва да подготвим  развлечения за мъника. Включете в ръчния багаж малки моливи, пастели, книжки за оцветяване или бели листа за рисуване, стикери, карти или други дребни пособия, които може да бъдат от полза по време на полета. Добавете и любима играчка на детето, която да донесе спокойствие, сигурност и доверие към случващото се. Може да вземете и някоя по-лека, компактна и интересна книжка за четене – също действа успокояващо.

  От полза ще ви бъде плейър, таблет, лаптоп или смартфон (задължително със зарядно устройство или външна батерия)  и не забравяйте да го превключите в режим за полет по време на пътуването. Може да заредите смешни клипчета и снимки, с които детето да се забавлява. Свалете забавни детски филмчета, игри и приложения според предпочитанията на детето. Това със сигурност ви гарантира тишина и спокойствие по време на полета. 

  Aко детето ви е малко, може да измислите игри с налични материали като пластмасови чашки, сламки, салфетки. Можете да си ги набавите дори от самолета и да не мислите, че ще ги загубите. Все пак внимавайте с какво играе детето, защото по самолетите всекидневно пътуват  хиляди хора и багажи и не е особено чисто. Обяснете на децата, че не е нужно да пипат и лапат всичко, което им попадне. Добре е да се спазват елементарни хигиенни навици по време на пътуването.

 Разяснете на детето какви са правилата на поведение по време на полет – кога може да се става, да се ходи до тоалетна, да не тича из салона, кога се поставя предпазния колан и т.н.  Ако очаквате проблеми, опитайте да се използвате система с награждаване на поведението на детето си по време на полет. Предложете му награда, ако спазва правилата за поведение и се държи прилично – специално време, прекарано заедно, малък подарък или вкусен сладолед. Ако детето не спазва условията му напомняйте, че ще изгуби наградата си за добро поведение.

 Може да използвате и обратния метод или игра, наречена  „Самолетна полиция”, която следи за невъзпитани, непослушни  и палави деца. Разбира се, идеята за сплашването и манипулирането на децата, е нож с две остриета. Рискувате детето изобщо да не иска да се качи на самолета. Използването на тези методи (сплашване и насърчаване) много зависи от темперамента и характера, от индивидуалността на всяко дете, но може и да бъде изключително ефективен метод  за спиране на катеренето и ритането по седалките, тичането по пътеката и крещенето в самолета.

  Ако детето е по-голямо и може да пише и чете, може да му поставяте различни интересни задачи или да му позволете да води видеодневник или да снима с фотоапарат или камера. Ако детето е над 10 години нека си подготви интересни четива (книги, списания, учебници), както и мобилно устройство с любимата музика или интересни филми.

  Може да се измислят всякакви идеи за неусетно и комфортно пътуване според възрастта и интересите на детето.

 Билети и услуги

 Всеки авиопревозвач има различна ценова политика по отношение на превоза на деца. Често важи процентно намаление от основната тарифа в зависимост от дестинацията и годините на детето.

 Някои компании предлагат безплатно пътуване за деца до определена възраст, други имат определена такса за дете до 2 години, при трети се заплаща процентно намаление на билета за детето и обикновено не се предвижда място. Детето пътува в скута на придружаващия го възрастен. По ваша преценка и възможност може да резервирате и заплатите допълнително място и тогава може да не се плаща такса за бебе. 

  Самолетните билети за деца при повечето редовни авиокомпании са разделени в три групи според възрастта – деца до 2 години (бебета), от 2 до 12 години и над 12 години.  Децата до 2 години пътуват безплатно или срещу минимална такса, но обикновено не получават място в самолета и трябва да се държат в скута на възрастен.  При превоз на бебета до 2г., с всяко бебе следва да пътува поне един възрастен придружаващ пътник. Ако има възможност за удобство ,може да резервирате допълнително място и да вземете на борда столче за кола на детето, а стюардесата ще ви помогне да го обезопасите.  Както споменахме обаче, има авиокомпании, които не позволяват на борда на самолета да се внасят столчета за кола.

   Обикновено децата на възраст от 2 до 12 години ползват собствено място и може да пътуват с отстъпка от редовната цена на билета за възрастен (като билетът може да достигне цена до 90% от стойността за възрастен пътник), а в други – се заплаща пълната цена за възрастен. 

  Деца под 14-годишна възраст могат да пътуват само ако са придружени от възрастен, навършил 16 години и поема пълна отговорност за детето. Над 16 години вече се считат за възрастен и могат да придружават дори група до 8-10 деца.Един възрастен може да придружава група от  8 – 10 деца. Детето трябва да бъде включено в същата резервация като придружаващия го възрастен.

 По-големи деца (над 3 – 6 години)могат да пътуват в чужбина без придружител/ настойник с редовните авиокомпании и някои чартърни авиопревозвачи, но само със съгласието на родителите, което се удостоверява чрез нотариално заверена декларация, подписана и от двамата. Детето трябва да разполага с валиден паспорт и по време на изпращането и посрещането трябва да присъства негов придружител.

 Услугата може да включва специално придружаване (ескорт от стюардеса срещу допълнително заплащане) и грижи за детето по време на пътуването, както и сигурното му предаване до изпращача и до посрещача. Необходимо е информацията, че детето ще пътува без придружител да бъде упоменато в резервацията и да се добави задължителната информация при пътуване на непридружено дете  (често това е информация за имена и възраст на непридруженото дете, както и имена, телефони за връзка, адрес на посрещача и изпращача и наличие на необходимите документи за път). При пътуване с единия родител или с други роднини се изтеглят документи от Министерство на външните работи – Декларация за самостоятелно пътуване на дете и Декларация за пътуване на деца с придружител.

   Задължително е да се запознаете с правилата и таксите, ако ще пътуват непридружени деца, тъй като са различни за всяка авиокомпания. За всяка авиокомпания и дестинация цената е различна.

  При някои нискотарифни компании децата не могат да пътуват без придружител, както и не се предлага възможност за наемане на такъв. Всеки превозвач има различни правила за превоз на деца – например в Ryanair децата под 16 години трябва да пътуват с придружител, навършил 16 години, в Wizz Air децата под 14 години трябва да пътуват с придружител, навършил 16 години.

   В самолета. Излитане и кацане.

  Всяка промяна във височината (най-силно при излитане и кацане) може да предизвика неприятно и дори болезнено усещане у детето поради промяна в налягането (заглъхване и пукане на ушите, усещане за тежест, главоболие). Ако детето ви има симптоми на настинка и инфекция на ушите, имайте предвид, че промяната в налягането ще бъде изключително мъчително за него. Малките деца не знаят как да освободят налягането в ушите и да облекчат състоянието си, затова  може да се опитате да им помогнете – правите смешни физиономии, прозявайте се; може да им дадете да дъвчат дъвка, мек бонбон или биберон/ залъгалка, да преглъщат на малки глътки течност – това може да облекчи дискомфорта. Ако го кърмите или е на мляко, сученето и преглъщането помагат. Ако искате да избегнете неприятните преживявания, най-добре е детето да спи.

  Разговаряйте със стюардесата. Екипажът винаги може да отговори на въпросите ви, да ви успокои и да ви помогне и да ви даде съвети по време на полета. Запознайте се с инструкциите за безопасност – особено когато сте с дете е добре да сте информирани. Внимавайте, когато децата искат да се разхождат свободно по пътеката на самолета.  Не е изключено да има внезапна турбуленция, така че спазвайте сигнала за предпазен колан и не оставяйте детето да се отдалечава само. Следете пътеките да са свободни от колички за обслужване. И не се сещайте на излитане и кацане, че детето трябва да отиде до тоалетна.

  А, да, тоалетните! По-големите самолети за дълги полети имат големи тоалетни и съответно големи маси за сменяне на пелени, които може да използвате, както и цели отделения за обгрижване на бебета (смяна на пелени, затопляне на бебешки бутилки). Все пак всички самолети имат тоалетни на борда, колкото и да са малки и тесни, имат определено място за преповиване на бебета на борда. Но неведнъж сме виждали и как това се случа на свободна седалка в самолета, където е по-широко, но имайте предвид, че едва ли на другите пътници това им е приятно. Носете си и празна торба, за да поставите в нея използваните памперси и кърпички и да се ограничи неприятната миризма (особено, ако преповивате на седалката в салона, а не в тоалетната). Изберете удобни дрешки за пътуването, така че да може и лесно да  преобличате и сменяте пелените на детето. Когато летите сами, винаги може да се обърнете към екипажа за съдействие.

  След кацане изчакайте, докато другите пътници напуснат самолета, за да можете спокойно да си вземете багажа и екипажът ще ви помогне.

 И все пак полетът е към своя край и е време да поемете към своето незабравимо приключение с оптимизъм и жажда за нови приключения! На добър път!

 

Интересни и забавни клипчета за деца, свързани със самолети:

https://www.youtube.com/watch?v=B5ZnYYhokYo – Videos for Preschoolers

https://www.youtube.com/watch?v=nriDFTUFOW4 – Helicopters and planes playlist for kids

https://www.youtube.com/watch?v=f8LWLLu8eME – Airplane cartoon for kids – The Airport Diary

https://www.youtube.com/watch?v=knc78KOEzFM – – Airplane cartoon for kids – The Airport Diary

https://www.youtube.com/watch?v=EoellFV0tS4 – Andy’s Airplanes

https://www.youtube.com/watch?v=xk4LFFm1zAA – ULTIMATE Planes for children

https://www.youtube.com/watch?v=LWN0Lf_f3zgI Love Airplanes! – Airplane Videos for Kids

Видео-приключенията на едно голямо и забавно семейство. Вижте как малките им деца се справят с пътуването със самолет! – https://www.youtube.com/user/SHAYTARDS/search?query=plane

 Според възрастта на детето има разнообразие от книги за самолети от хартия, сглобяване на летище, сглобяване на самолети:

 „Самолети. Любопитно за историята на авиацията и за повече от 50 самолета”, 2012 г., Изд. Фют

„Самолети и космически кораби” (+ 9 малки книжки), 2015, Изд. Книгомания

„Самолети от хартия”, „Да направим от хартия! Самолети”, 2016, Изд. Фют

“100 самолета от хартия”, 2012, Изд. Фют

„Самолети + 8 фантастични модела за обработване”, 2012, Изд. Фют

„Чудя се защо… самолетите имат крила”, 2002, Изд. Хермес

„Прочети и научи! Потърси и намери! Самолетите”, 2014, Изд. Фют

„Самолетите/ Искам да знам”, 2008, Изд. Багра

„Автомобили, влакове, кораби и самолети”, 2016, Изд. Книгомания

„Летателни апарати“, 2014, Изд. Фют

„Сглоби самолет”, 2015, Изд. Хермес

„Историята на самолета”, 2015, Автор: Р. Дж. Грант, Изд. Книгомания

Самолети: хайде да научим 1 2 3; Хайде да научим АБВ, Изд. Егмонт

„Нарисувай самолети”, Автор: Катерина Данаилова, Изд. АлексСофт

“Сглоби, играй, научи: Летище”, 2016, Изд. Фют

*Всички статии и материали, публикувани на уеб-сайта са собственост на bukvichki.com. Забранено е копирането, възпроизвеждането,  преработването, променянето и използването без изрично упоменаване на източник и без съгласие на автора. 

Коментари

Коментари