Цветове, форми и логика

    Децата започват да учат цветовете и формите на 2-4 годишна възраст под формата на различни игри.

  През втората си година децата могат да идентифицират, сравняват и сортират различни предмети по форми, размери, количество и ориентация на прости форми в игри на цветни дъски, пъзели и кутии за сортиране и други подходящи развиващи и образователни играчки.

  Между 3 и 4 години децата започват да разпознават позиции на фигурите – например „над“, „под“, „горе“, „край“, „до „,“ пред „,“ отзад „,“ в „,“ вътре „,“ извън „,“ между „,“ нагоре „,“ надолу „отгоре“, „отдолу“, „отпред“, „близо“, „далеч“, „ляво“, „дясно“ и т.н., както и да изследат симетрични и асиметрични форми и предмети.

  В същата възраст могат да разпознават и описват предмети като „голям“ или „малък“ (височина / площ / обем), „дълъг“ и „висок“ или „кратко“ или „дълго“ (дължина / височина),“тежко“ или “ леко“  (тегло), и“ бързо „или“ бавно „(скорост) и т.н.

  Между 4 и 5 години децата проявяват интерес към модели с последователност и логично комбиниране или дейности като модели с мъниста, магнитни фигури и конструкури. Могат да класифицират и сортират и съчетават по различни и еднакви критерии.

 В тази задача имаме комбинация от цветове, форми и логическата им комбинация. Нека детето, използвайки показаните модели, да комбинира правилно останалите модели по цветове и форми. Способността да се справи показва логично умение за разсъждение, което в бъдеще е чудесна основа за училищна готовност.

Коментари

Коментари

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *