Първи учебен ден

  Ето, че детето ще тръгва на училище за първи път…Какви са неговите нагласи за дългоочаквания ден до голяма степен зависи от нас като родители – какво сме разказвали от нашия опит, как сме представили този ден на детето и как се случва самата подготовката за училище. Децата са изключително интуитивни и разбиращи и попиващи емоциите около тях. Дали сме притеснени, тревожни и уплашени или пък сме развълнувани и положителни – така ще се чувстват и децата.

  Разбира се всичко зависи не само от подготовката за самия ден, но и от характера и индивидуалността на детето и готовността за процесът, който го очаква – дали детето е общително или притеснително, ходило ли е на състезания, изпити, събирания с връстници и т.н.

  Ако детето е посещавало детска градина, би трябвало да има придобити навици за ежедневието като хранене, ранно ставане, общуване, подготовка за учебен процес. Учителите от детската градина и ние като родители сме имали достатачно време преди 15 септември да развиваме естественото любопитство и интелект на детето чрез образователни и развиващи игри, четене и разказване на книжки и истории и т.н.

 При закупуването на необходимите материали за училище като тетрадки, моливници, раници, учебни материали и нови дрехи, детето реално не може да разбере и да си предстви какво точно го очаква. То се вълнува както при купуването на подарък за повод и се радва без да разбира, че съществената част предстои. Дори и да представяме училището като забавление и игра с връстници, детето ще се сблъска и с правилата и условията, с новите учители и изисквания, с нещо съвсем ново за него. Затова е добре да не му спестяваме и да поговорим и за задълженията и отговорността, които съпътсват ученика. На тази крехка възраст детето не трябва да се чувства излъгано, нека бъдем честни с него и да му вдъхнем сила и кураж за предизвикателствата. И ние като родители и детето като ученик ще имаме нужда от време за адаптация. Обикновенно децата бързо се запознават и сприятеляват, което им помага заедно да се адаптират с новата ситуация. На родителите им отнема повече време да приемат, че първолакът започва да се справя сам и да има свои собствен ученически живот със свои собсвени емоции и преживявания, успяващ да се справя с трудностите и новостите в обществото.

  Подкрепяте и окуражавате детето, но му дайте свободата да се справя само с новите отговорности и задължения, не да правите нещата вместо него. Не обременявайте детето със вашите страхове и тревожност. Създайте контакт с учителите, с родителите и дайте свобода и спокойствие на децата, за да започнат нормално и уверено да встъпват в ролята си на ученици. Вие като родители можете да го подкрепяте и да го окуражавате, да му показвате, че вярвате в него, в способностите и успеха му.

 Следващите няколко линка съдържат полезни материали за първия учебен ден и подготовката за него:

  1. http://www.roditeli.org/images/files/narychnik-pyrvoklasnici-2014.pdf – един изключително полезен наръчник на Асоциация Родители, включващ  най-важните теми, свъзани с първолака и училищната готовност.
  2. http://www.az-jenata.bg/a/12-semeystvo/8964-saveti-kam-maykite-naparvolatsite/ – статия със съвети към майките за първия учебен ден.
  3. http://www.presstv.bg/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE/08/25/%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%BC-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/ – Практически съвети
  4. http://www.za-decata.com/polezno/ot_pedagoga/235 – За стресът при първокласниците
  5. http://psiholozi.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%BC-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%B8/ – Как да подготвим детето си за първи клас.
  6. http://www.hera.bg/s.php?n=3394 – Очаквания срещу реалност в първи клас

На добър час, малки ученици!

Буквички

 

Коментари

Коментари

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *